gránát 2016

Év ásványa 2016: Gránát

Régóta ismert, a hazai ásványgyűjtők körében is kedvelt, könnyen felismerhető alakú ásványcsoport. Alapos tanulmányozása sokat elárul a geológus számára a befogadó kőzet keletkezéséről. Nagyon kemény, nehezen törik, így a kőzetből kipergett ép kristályai folyóvizek homokos vagy iszapos üledékeiben dúsulnak. A középkorban gyakori karbunkulus elnevezést vörös színű drágakövekre használták. Főként gránátokra, de például a rubinra és spinellekre is. A karbunkulus ragyogásával számos mesében, legendában és irodalmi műben találkozhatunk. Móra Ferenc például így ír „A pillangó király”-ról: „Karbunkulus koronája égett, mint a tűz, ragyogott, mint a szivárvány.”

Spessartin, Pakisztán
Gál László gyűjteményéből
Fotó: Tóth László

Bejegyzések, események

Hegyesi Eszter

Időszakos kiállítás a gránátról

A gránátokat 2016. március 12-én és 13-án a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválhoz összeállított vitrinben is megtekinthette a nagyközönség. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál programfüzet

Tovább »
Hegyesi Eszter

Ilyen volt a Földtudományos forgatag 2016

A nyertes ásványt, a gránátot először a 2015. november 7-én és 8-án a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett Földtudományos Forgataghoz készített vitrin segítségével mutattuk be a nagyközönségnek. A rendezvényről készült fényképek

Tovább »

Könyvajánló

Szakáll Sándor, Fehér Béla, Tóth László:

Magyarország ásványai

A gránátokat sok más érdekes olvasnivaló mellett megtalálhatja Szakáll Sándor, Fehér Béla és Tóth László: Magyarország ásványai című könyvében, amely a GeoLitera Kiadó gondozásában jelent meg.

http://www.geolitera.hu/kiadvanyok/39/magyarorszag-asvanyai

Cikkek a gránátról

A Földgömb magazin január-februári számában olvasható egy könnyed hangvételű ismeretterjesztő cikk az Év ásványáról Kóthay Klára tollából. A cikkből megtudhatja hogy néznek ki és hogyan képződnek a gránátok, továbbá, hogy mit mesélnek a geológusoknak a múltról.

Sok érdekességet olvashatnak a gránátokról a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál műsorfüzetének 6-9. oldalán. A cikket Takács József írta.

fuzet-gr.jpg

Ha szeretné tudni milyen sokoldalúak és sokszínűek is lehetnek a gránátok, olvasson bele Papp Gábor, Természet Világában megjelent, “Az év ásványa: a gránát” című cikkébe, amely elérhető a folyóirat honlapján.

letoltes.jpg

Kóthay Klára és Weiszburg Tamás tollából olvashatnak cikket a Honismeret című folyóiratban a gránát magyar vonatkozásairól.

honismeret-gr.jpg

gránát Galéria

Tanulás

Kristályforma színezők segédlettel:

Kitűző/ színező

Sudoku játék a gránát jellegzetes kristályformáival

Poszter

Év ásványa 2016 poszter / gránát

gr-poszter.jpg

Év ásványa 2016 poszter / gránát

Mikronograd_granat-1.jpg

Egyéb kiadványok

Plakát a 2016-os Év ásványáról – a gránátról

AZ_EV_ASVANYA7_valasztott2_G-01-1-scaled.jpg

2016-os naptár az Év ásványával és az Év ősmaradványával

calendar.jpg

Szórólap – Koronás kövek

szorolap_granat_2015_11-1.jpg

Szórólap – A Kárpátok gránátjai

szorolap_granat_2016_03.jpg