Oldalunk folyamatos feltöltés alatt áll…

Év ásványa 2020-21: turmalin

Neve a „turmali” szingaléz szóból ered, ezt a megjelölést használták
Ceylon (a mai Srí Lanka) szigetén a színes drágakövekre. Bonyolult szerkezeti felépítése miatt egyes kristályaiban változatos helyettesítések alakulhatnak ki (lásd a képletét), akár egy egyeden belül is, ami főként színváltozatok formájában szembetűnő.
Rendszertanilag a turmalin egy ásványcsoportot jelöl, melynek jelenleg több, mint 30 tagját ismerjük. Ezek közül a három leggyakoribb a sörl (vasturmalin), a drávit (magnéziumturmalin) és az elbait (alkáli turmalin). A turmalinnak számos színváltozata létezik, pl. a színtelen akroit, a kék indigolit, a vörös rubellit, vagy a zöldes színű verdelit. Többszínű kristályai közül keresettek a zöld-vörös („dinnyeturmalin”) és vörös-fekete („mórfej”) változatok. Piezo- és piroelektromos tulajdonsága hozzájárul különlegességéhez. Kristályai nyúltak, oszloposak, hosszanti irányban erősen rostozottak (néha görbült, „hengeres” felületűek). Főképp gránitokban, valamint a hozzá kapcsolódó társulásokban fordul elő (pegmatitoktól a kontakt zónákig). Metamorf kőzetekben (pl. gneiszben, granulitban) is megjelenik. Keménysége és kémiai ellenállóképessége miatt a homokok, homokkövek, torlatok jellegzetes, a lepusztulási területről fontos információkat hordozó nehézásványa.

elbait (turmalin)

Stak Nala – Pakisztán

Fotó és gyűjtemény: Hegyesi Eszter

Bejegyzések, események

Sörl Miskolcról

Ásványok a Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből 748. Hazánkban az idei év ásványa valójában egy ásványcsoport, a turmalin. A képen bemutatott sörl a turmalin-csoport leggyakoribb tagja,

Tovább »

Turmalinpaletta

A turmalin a különböző átmeneti fémek beépülésétől olyan változatos színű. https://evfajai.nhmus.hu/…/ev…/turmalin/turmalinpaletta

Tovább »

Turmalin az ékszerekben

Gondoltad volna, hogy a turmalin egy egészen fiatal ásvány? De vajon milyen tekintetben? Tudtad, hogy egy elég kétszínű ásvány? Vagy lehet, hogy nagyon is sokszínű!

Tovább »

 Cikkek a turmalinról

A Földgömb magazin január-februári számában olvasható egy könnyed hangvételű ismeretterjesztő cikk az Év ásványáról Kóthay Klára tollából. A cikkből megtudhatja hogy néznek ki és hogyan képződnek a gránátok, továbbá, hogy mit mesélnek a geológusoknak a múltról.

Sok érdekességet olvashatnak a gránátokról a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál műsorfüzetének 6-9. oldalán. A cikket Takács József írta.

fuzet-gr.jpg

Ha szeretné tudni milyen sokoldalúak és sokszínűek is lehetnek a gránátok, olvasson bele Papp Gábor, Természet Világában megjelent, „Az év ásványa: a gránát” című cikkébe, amely elérhető a folyóirat honlapján.

letoltes.jpg

Kóthay Klára és Weiszburg Tamás tollából olvashatnak cikket a Honismeret című folyóiratban a gránát magyar vonatkozásairól.

honismeret-gr.jpg

turmalin Galéria

Tanulás

turmalin szókereső (megoldással)

turmalin rejtvény (megoldással)