Oldalunk folyamatos feltöltés alatt áll…

23-02-22_antimonit_min

Fókuszban az Év Ásványa: az antimonit

Az Év ásványának 2023-ban az antimonitot választották. Különleges, esztétikus darabjaival közelebbről is megismerkedhetnek a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon, március 11-12. között.

Az antimonit formagazdag kristályai általában oszlopos, tűs kifejlődésűek, hosszuk akár a 20 centimétert is meghaladhatja. Gyűjtők körében esztétikus megjelenésénél fogva nagy népszerűségnek örvend. 

Kevésbé köztudott, hogy az antimonit a magyar nyelvújítás idején a ’dárdany’ elnevezést kapta, ami az ásvány dárdaszerű kristályaira utal.

Antimonit alakzatok a MIskolci Egyetem ásványgyűjteményében

Az antimonit puha, körömmel karcolható. Élénk fémfényű, ólomszürke kristályainak felülete – erős fény hatására különösen – gyorsan fénytelenre, feketére vagy tarkára változik. Forróvizes oldatokból kristályosodó ásvány, általában az ércesedések késői, kis hőmérsékletű szakaszában képződik. Kristályszerkezeti sajátosságai miatt az oszlopok, tűk oldalát alkotó egyik lap mentén kitűnően hasad, és kristályai akár görbültek, hullámosak is lehetnek.

Videónkon: Kiállítások a XXXIX. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon >>

Miskolci Ásványfesztivál: Ott leszünk!

Találkozzunk a 40. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon 2024. március 9-10-én! Az Év Ásványa és Ősmaradványa program földtudományos játszóházzal kiállítással és sok sok érdekességgel várja a látogatókat!

Tovább »

Rajzpályázat – antimonit és borostyán

Kedves Pályázók! Az Év ásványa és Év ősmaradványa program digitális rajzpályázatot hirdet általános iskolások és óvodások számára „Kezedben a múlt 2023” címmel, a 2023-as év nyerteseiről, akik 2024-ben is

Tovább »